г. Николаев, ул. Декабристов, 23
+38 (068) 648-30-57
instrumce@bigmir.net

Дивне потріскування та ломота у суглобах – звідки це?

Ви встаєте зі стільця і ​​чуєте шум, як у не промаслених дверей? Ви збираєтеся прогулятися, а у вас щось хрумтить у колінах? Спочатку вони мають спорадичний характер, але з часом стають частішими і супроводжуються болем і скутістю. І хрипи, і біль переважно є результатом остеоартриту. Звідки це взялося і що це таке? Радимо в таких випадках відразу звертатися до лікаря, тут ворожіння та народні засоби вам не допоможуть.

Потріскування та ломота в суглобах, що таке остеоартрит?

Простіше кажучи: це захворювання є результатом погіршення якості та кількості суглобового хряща.

Суглобовий хрящ розм’якшується (так звана хондромаляція), згодом – фіброз, а на наступній стадії у його структурі з’являються дефекти. Все це викликає проблеми у правильному функціонуванні суглобів.

Чому? Саме хрящ відповідає за амортизацію та правильний рух суглобів під час руху.

Спочатку він вражає коліна, стегна, хребет, пальці рук та ніг, але насправді він може бути локалізований у будь-якому суглобі.

Це захворювання згодом прогресує і пошкоджує як сам суглоб, а й периартикулярные структури: сухожилля, зв’язки і м’язи.

Дивне потріскування та ломота у суглобах – звідки це?

Хто має артроз?

Перші симптоми остеоартриту з’являються віком від 40 до 60 років. Це захворювання діагностується у людей старше 40 років більш ніж у половини населення, і кожна п’ята людина в цьому віці внаслідок цього зазнає певних обмежень у рухливості.

У свою чергу, у 80% людей віком 55 років і старших за радіологічні зміни видно, але не завжди помітні.

Артрит: симптоми

Симптоми можуть вражати як окремі суглоби, а й відразу кілька, хоча останнє зустрічається набагато рідше. Ці 5 симптомів є найчастішими симптомами остеоартриту.

  1. Біль

Біль виникає під час руху і припиняється, коли ви відпочиваєте. Посилюється наприкінці дня (внаслідок перевтоми та напруги ураженого суглоба). Характерним і проблемним є так званий початковий біль, наприклад, при вставанні зі стільця – начебто ваш суглоб вимагає великих зусиль для руху.

Щоб дізнатися, чи викликана біль у суглобах запаленням, подумайте про те, коли ви відчуваєте біль. При запаленні біль виникає й у спокої, посилюється як увечері, а й уранці. Це результат загострення хвороби.

2 . Розтріскування суглобів.

Ви почуєте характерний скрип стиків, коли нерівні стикові поверхні труться одна об одну.

  1. Жорсткість суглобів.

Скутість суглобів – це результат нерухомості, при якій суглоби не рухаються і потребують легких вправ, щоб підтримувати їх у русі.

  1. Обмежена спільна рухливість

Артрит знижує діапазон рухів – це відбувається згодом. Тоді у вас може виникнути проблема, наприклад, з випрямленням коліна (так зване колінне блокування). На жаль, обмежена рухливість може надалі призвести до виснаження м’язів.

  1. Деформації суглобів

Ставок втрачає відносно симетричний, природний вигляд. Змінюється його вісь, утворюються кісткові шпори, можливо ексудат.

Дивне потріскування та ломота у суглобах – звідки це?

Остеоартрит: причини

Остеоартрит може мати наступний характер: первинний – причина невідома, частота випадків збільшується пропорційно до віку, або вторинний – причина специфічна: травма, супутні захворювання суглобів (наприклад, РА), інфекції, вроджені порушення суглобів, інші захворювання (наприклад, діабет., захворювання паращитовидних) залоз)

Вважається, що остеоартрит є ознакою «природного старіння», але чи це так? Чи дає такий переклад відповідь, звідки він узявся? Насправді її розвиток впливає безліч інших чинників, хоча брехня, що вік грає тут значної ролі.

Ось фактори, що підвищують ризик розвитку хвороби:

  1. Занадто велика маса тіла – це одна з найважливіших речей, що прискорюють розвиток хвороби. Неможливо, щоби перевантажені суглоби працювали плавно і без пошкоджень.
  2. Слабкі м’язи, що оточують суглоб – якщо м’язи не у формі і не сильні, суглоб не працюватиме належним чином. Ось чому так важливо підтримувати форму.
  3. Спорт у нездоровій дозі – все зайве – шкідливо. Отже, перевантаження суглобів підняттям занадто великої ваги, професійні види спорту, такі як футбол або боротьба, через якийсь час можуть позначитися на собі.
  4. Професійні фактори – важка фізична робота, тривалий стаж

Порушення будови суглобів – може здатися, що ви не впливаєте на те, як улаштований ваш суглоб, але виявляється, що ви можете виправити це за допомогою реабілітації, хірургії або відповідних ортопедичних пристроїв

Є також фактори, що не залежать від вас:

  • вік – ризик розвитку захворювання збільшується з віком
  • стать – жінки хворіють частіше за чоловіків, а у жінок вираженість симптомів видно після менопаузи
  • генетична схильність

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *