г. Николаев, ул. Декабристов, 23
+38 (068) 648-30-57
instrumce@bigmir.net

Як уберегти тюльпани від строкатості

Після довгої зими ми з нетерпінням чекаємо на цвітіння тюльпанів. Ні з чим не можна порівняти радість, коли в саду розпускаються бутони рідкісного красивого сорту. Але іноді вона буває затьмарена – зовнішній вигляд рослини не цілком відповідає тому, що ми бачили на виставках або фотографіях: змінилося забарвлення, на пелюстках з’явилися світлі або темні штрихи.

Досвідчений квітникар відразу може поставити діагноз – це строкатість, найпоширеніше захворювання вірусного походження і потрібен якісний догляд за квітами.

Протягом трьох століть вона вважалася особливістю забарвлення, яке прагнули закріпити, що призвело до виродження раніше виведених сортів.

Як уберегти тюльпани від строкатості

Тільки в першій половині ХХ століття було встановлено, що в більшості випадків строкатість пов’язана з ураженням вірусом, хоча в даний час існують сорти з строкатим забарвленням квіток.

Вірусне захворювання може виявлятися по-різному залежно від сорту. В одних тюльпанів воно викликає порушення пігментації, в інших впливає на морфологічні ознаки (вкорочується стебло, зменшується середня вага цибулин, змінюється форма квітки), але в більшості випадків строкатість виявляється у зміні забарвлення часток оцвітини. Пелюстки світло-червоних, рожевих, бузкових тюльпанів набувають білого або жовтого перистого малюнку. У темно-червоних та пурпурових сортів колір бутонів стає менш насиченим і на них з’являються темні штрихи.

У білих або жовтих тюльпанів особливу увагу слід звертати на скручування та зміну форми бутону, світло-зелені смуги на листі. У цьому випадку відрізнити хворі рослини від здорових значно складніше. Багато тюльпанів, у яких захворювання проявляється слабо, лише у вигляді темних штрихів, можуть існувати роками, але весь цей час будуть джерелом хвороби. Квітки та цибулини у таких рослин поступово стають дрібнішими і зрештою вони вироджуються.

Найнадійніший спосіб боротьби зі строкатістю – безжальна вибраковка і знищення уражених рослин. Іноді любителі-початківці сподіваються зберегти цінний сорт і залишають дитину. Це велика помилка. Краще видалити одну хвору рослину, ніж наступного року втратити набагато більше. Зберігаючи хворі екземпляри, ви наражаєте на небезпеку зараження всю колекцію. Можна з упевненістю сказати, що поширення та прояв хвороби можна запобігти або звести до мінімуму, застосовуючи правильну агротехніку, профілактичні та санітарно-гігієнічні заходи.

Як уберегти тюльпани від строкатості

Кожен новий сорт постарайтеся розмістити на ділянці окремо від інших та уважно простежте, чи не з’являться ознаки захворювання.

Не висаджуйте тюльпани на колишнє місце раніше ніж через 2 роки, дотримуйтесь культуро-оборотів з овочами: картоплею, петрушкою, кропом. Кислі ґрунти для тюльпанів не годяться, їх потрібно нейтралізувати до слаболужної реакції, застосовуючи крейду, доломітове борошно або негашене вапно, яке вносять заздалегідь (за 1-2 роки).

Тюльпани садять восени, при температурі ґрунту 7-9°С. Глибина загортання – 18-20 см. Борозни бажано пролити дезінфікуючим розчином. Мульчування торфом (8-10 см) захистить цибулини від сильних морозів та різких коливань температури. Навесні, після танення снігу, слід частково зняти шар, що мульчує, залишивши 1-3 см.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *